Introductie

Wil je het boeddhisme verkennen en beoefenen, dan is deze pagina het perfecte uitgangspunt. Hier word je meteen op het juiste spoor gezet. Je kunt er zeker van zijn dat je hier precies leert wat de Boeddha werkelijk heeft onderwezen.

Inhoudsopgave

Inleiding

Voor je begint

De eerste stappen

Het karakter van de Boeddha

De basis van het boeddhisme

Informatie voor de lekenvolgelingen

Meditatie

Inleiding

Als je deze introductie pagina helemaal hebt doorgenomen, dan weet ik zeker dat je heel goed weet wat de Boeddha werkelijk heeft onderwezen. Als dit je levenswijze wordt en je het met heel je hart in de praktijk brengt, dan mag je van mij aannemen dat je dan een echte boeddhist bent. Dat ben je niet door te bidden, door geloftes af te leggen etc., maar door de ware Leer in de praktijk te brengen. Be a Buddhist by practice!

Ik wens je heel veel inspiratie en succes toe in het bestuderen en in het beoefenen van dit mooie en realistische Pad. Wees geen plezierzoeker, maar een waarheidzoeker en ben vastbesloten om het doel (Nibbana) te bereiken. Het Pad is er voor alle mensen, ook voor jou.

Accepteer jezelf zoals je bent.
Hou van jezelf.
Begin daar waar je bent,
niet bij wat je wilt worden of bij wat je bent geweest.

Wens jezelf veel geluk, succes en liefde,
begin bij jezelf
want je straalt uit wat je in je hebt.
Omring daarna elk wezen,
hoe klein het ook is,
onvoorwaardelijk,
met onbegrensde liefdevolle vriendelijkheid en mededogen.

Wees altijd oprecht en trouw aan de waarheid,
aan wat is,
ben vastbesloten om de Andere Zijde te bereiken.

De Boeddha is niet meer,
hij is volledig uitgeblust.

En toch, als je de dingen ziet zoals ze werkelijk zijn,
dan is de Boeddha altijd dichtbij,
want dit is wat de Grote Leraar zei:
"Wie de Dhamma ziet, ziet mij."

Voor je begint

De eerste stappen

  1. Boeddhisme is heel anders (Div001). Hier lees je dat niet alle religies op hetzelfde neerkomen (zoals de meeste mensen dat denken).
  2. De Boeddha (Div010). Op deze pagina lees je wat een Boeddha is en waarom zo'n persoon in de wereld verschijnt.
  3. Uitspraak van de Pali woorden (Hlp003). De volgende stap is om vertrouwt te raken met de Pali woorden. Als je dat niet meteen goed aanleert moet je later verkeerd aangeleerde uitspraken weer afleren.
  4. Vraagbaak (Hlp012). Op deze pagina vind je misschien antwoorden op vragen die momenteel bij je spelen. Heb je geen vragen, dan is het toch goed om deze pagina eens door te kijken.
  5. Stamboom van de Boeddha (Div019). Hier kun je kennismaken met de verwanten van de Boeddha.
  6. Fotoboek (Div021). Via het Fotoboek kun je kennismaken met de plaatsen waar de Boeddha persoonlijk is geweest...

Het karakter van de Boeddha

Als je een leraar volgt of misschien gaat volgen, is het belangrijk om eerst iets over die leraar zelf te weten. De volgende artikels geven een goed beeld van wie de Boeddha was.

  1. Een bijzondere Boeddha (Dhp309-310)
  2. Het verkondigen van de Leer (Dhp085-086)
  3. Afkeurend tegenover het kastensysteem (Dhp085-086)
  4. Verhoging van de vrouwelijke waardigheid (Dhp085-086)
  5. Een man van de praktijk (Dhp085-086)
  6. Boeddha de dokter (Dhp085-086)
  7. De hulpverlening die door de Boeddha gegeven werd (Dhp227-230)
  8. Boeddhisme is vrij van dwangmatigheid en bekeringsdrang (Dhp323)

Tip: Je kunt ook zo nu en dan door de Dhammapada wandelen. Dat is altijd wel inspirerend...

De basis van het boeddhisme

  1. Een korte samenvatting (Div009). Deze pagina beschrijft in het kort de allerbelangrijkste gebeurtenissen.
  2. Cyclus van geboorte en dood (wbk). Een boeddhist geloofd in wedergeboorte, maar dat is niet het doel. We moeten wedergeboorte juist voorkomen om aan het lijden een einde te kunnen maken.
  3. Het leven van de Boeddha in beeld (Div050). Deze verzameling van pagina's geeft een erg goed beeld van de Boeddha en verscheidene belangrijke aspecten van zijn Leer.
  4. De dingen zien zoals ze zijn (Div022). Op deze pagina wordt op een eenvoudige manier de kern van zaken uitgelegd. Als je dit begrijpt ben je zeker een realist en heb je direct al contact met het ware boeddhisme.
  5. De Vier Edele Waarheden in het kort (Div011). De Vier Edele Waarheden zijn het fundament van de Leer.
  6. Edel Achtvoudige Pad (wbk). In dit artikel worden alle factoren van het boeddhistische Pad tot in detail behandeld. Dit is het trainingssysteem dat door de Boeddha is neergelegd. Blijf bij een introductie alleen bij het 'grove raamwerk'. Later kun je er altijd nog naar terugkeren.
  7. Dhamma Cakka Ppavattana Sutta - Het in beweging zetten van het Wiel der Wet (S56-011). Dit is de eerste toespraak van de Boeddha.
  8. Anatta Lakkhana Sutta - De karakters van niet-zelf (S22-059). Dit is de tweede toespraak van de Boeddha. De toespraak gaat over de kenmerken van het bestaan. Wanneer je deze niet ziet, is het onmogelijk om verlichting te verwerven. Alleen een Boeddha onderwijst deze kenmerken. Dat maakt het boeddhisme heel veel anders dan andere religies...
  9. Definitie van het boeddhisme (Dhp277-279). In dit artikel worden de drie kenmerken van het bestaan op een prachtige en eenvoudige manier uitgelegd inclusief de Vier Edele Waarheden. Alleen nu op een wat dieper niveau.
  10. Aggidatta de brahmaan (Dhp188-192). Over het nemen van de verkeerde en de juiste toevlucht. Ook hier worden de Edele Waarheden weer eens toegelicht. Het kan altijd verhelderend zijn om bepaalde onderwerpen op meerdere manieren uitgelegd te krijgen.
  11. De tien banden en de vier graden van heiligheid (wbk). Er zijn tien banden die wezens aan het rad van geboorte en dood binden. Door ze stelselmatig door te kappen verwerft iemand de vier graden van heiligheid.
  12. Verkeerde inzichten (wbk). In dit artikel worden uiterst belangrijke aspecten beschreven die overal in de wereld voor talloze moeilijkheden zorgen.
  13. Een rondleiding door de Ti Pitaka (Hlp009). Je kunt eventueel een kijkje nemen hoe de Ti Pitaka (de Pali canon) in elkaar zit.

Informatie voor de lekenvolgelingen

  1. Sigalovada Sutta - Advies aan Sigala (D31). Als je wilt weten hoe je slechte vrienden herkent en hoe je goede vrienden herkent, ga dan eens naar deze prachtige toespraak. Verder wordt hier de disciplinaire code voor de lekenvolgelingen uiteenzet.
  2. Vyagghapajja Sutta - Toespraak tot Vyagghapajja (A08-054). Wie zegt dat een boeddhist geen bezittingen mag hebben of dat de Boeddha hier iets op tegen had, heeft het helemaal mis. Lees hier wat de Boeddha werkelijk heeft onderwezen en dat hij het juist aanmoedigde om bezittingen te laten vermeerderen.

Meditatie

De items in deze paragraaf zijn van een hogere moeilijkheidsgraad. Wil je nu alvast de basis van de boeddhistische meditatie weten, lees de items dan door. Neem je deze paragraaf later door, dan is dat ook prima. Deze lijst is natuurlijk slechts een greep uit het Theravada Archief. En in het woordenboek staan ook heel veel onderwerpen die behulpzaam zijn bij meditatie, maar deze kom je op je zoektocht door het Theravada Archief vanzelf tegen. Bedenk tevens dat het lezen van toespraken ook een vorm mediteren is.

  1. Eenvoudig en goed mediteren (Div015). De titel zegt genoeg, lijkt me.
  2. De vraag van de Eerwaarde Ananda (Dhp183-185). Hier is een mooie introductie tot boeddhistische meditatie opgenomen. Hier wordt verduidelijkt hoe verschillend de verscheidene systemen zijn en waar het in de boeddhistische meditatie om gaat.
  3. De zoon van de houthakker (Dhp296-301). Hier zijn belangrijke onderwerpen voor meditatie opgenomen en een verduidelijkende tekst m.b.t. liefdevolle vriendelijkheid (metta).
  4. Ambalatthikarahulovada Sutta - Advies aan Rahula te Ambalatthika (M061). Hier onderwijst de Boeddha zijn zoon Rahula, hoe de bespiegeling (beschouwing, contemplatie) van lichamelijke, verbale en mentale handelingen wordt uitgevoerd.
  5. Anapanasati Sutta - De indachtigheid van ademen (M118). Hier wordt de meditatie op de ademhaling volledig toegelicht.
  6. Maha Satipatthana Sutta - De grote toespraak over de vier fundamenten van indachtigheid (D22). Dit is het framewerk van de boeddhistische meditatie. De Boeddha zelf noemt het 'De enige weg' om de verlichting te verwerven.
RegID: Hlp016
Bijgewerkt op: 25 juli 2006
Auteur: Peter van Loosbroek - Ananda
Locatie: www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright: Zie voor gebruik van deze tekst www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overige informatie: Geen