DhammaTalks.net

 

Två slags frihet

 

Ajahn Brahmavamso

 

KÄLLA FÖRFATTARE ÖVERSÄTTNING
Buddhist spectrum 061128 www.dailynews.lk
Two kinds of freedom
Ajahn Brahmavamso Kerstin Jönhagen 2006-12-15
 

FRIHET: Det finns två slags frihet i vår värld: frihet från önskningar och frihet utan önskningar.

Två thailändska munkar som nått långt hade blivit inbjudna till en lekmannaanhängares hem för frukost. I rummet där de väntade fanns ett dekorativt akvarium med många slags fiskar..

Den yngre munken klagade över att det var emot buddhistiska principer att hålla fiskar i ett akvarium. Vad hade fiskarna gjort för att förtjäna att vara inspärrade i ett fängelse av glasväggar?

De borde vara fria att simma i floder och sjöar och fara vart de ville. Den andre munken höll intre med. Det var sant, medgav han, att dessa fiskar inte var fria att följa sina önskningar, men att leva i ett akvarium gav dem frihet från så många faror. Sedan räknade han upp deras friheter:

 1. Har du någonsin sett en fiskare sätta ner en metrev i akvariet i någons hem? Nej, så den första friheten för en fisk i ett akvarium är frihet från faran från fiskare. Tänk hur det måste vara för en fisk i frihet. När de ser en tjock mask eller en läcker fet fluga, kan de aldrig vara säkra på om det är säkert att äta eller inte.
  De har utan tvivel sett många av sina vänner och nära stoppa in en mask som såg delikat ut för att plötsligt försvinna uppåt och ut ur deras liv för alltid. För en fisk i det vilda är ätande uppfyllt av fara och slutar ofta i en tragedi. Middagen är chockartad.
  All fisk måste ha ständiga magbesvär på grund av ångest som komplicerar varje mål och en paranoid skulle säkert svälta ihjäl. Fiskar i det vilda är förmodligen psykotiska. Men fiskar i ett akvarium är fri från denna fara.

 2. Fiskar i det vilda oroas också av att större fiskar äter dem. I vissa floder i dessa dagar är det inte längre säkert att gå upp i en mörk vik om natten. Dock skulle ingen ägare placera en fisk i sitt akvarium för att ätas av en annan. Så fiskar i ett akvarium är fria från faran från kannibalfiskar.

 3. Under perioder kan fisk i det vilda ibland bli utan föda. Så fiskar i ett akvarium är också fria från hungerns fara.

 4. När årstiderna växlar, är floder och sjöar utsatta för extrema temperaturer. De blir så kalla om vintern att de kanske fryser till is. På sommaren blir de kanske för varma för fiskar, ibland torkar de också ut. Men fiskar i ett akvarium har jämn temperatur.
  Akvariets vattentemperatur hålls konstant och behaglig dag efter dag under hela året. Så fiskar i ett akvarium är fria från faran från hetta och kyla.

 5. I det vilda finns det ingen som behandlar dem när de blir sjuka. Men fiskar i ett akvarium har fri sjukförsäkring.
  Deras ägare kommer att ta en veterinär till huset när det uppstår sjukdom bland fiskarna. De behöver inte ens gå till en mottagning. Så fiskar i ett akvarium är fria från faran från att inte få sjukbehandling.

Den andre munken, den äldre av de två, summerade sin ståndpunkt. Det finns många fördelar med att vara en fisk i ett akvarium, sade han. Visserligen är de inte fria att följa sina önskningar och simma hit och dit, men de är fria från så många faror och obehagligheter.

Den äldre munken fortsatte att förklara att det är samma sak med människor som lever ett dygdigt liv.

Visserligen är de inte fria att följa sina önskningar och tillfredsställa sina önskningar hur som helst, men de är fria från så många faror och obehagligheter.

Vilket slags frihet skulle du vilja ha?

 

Source : http://www.dhamma.se

Home | Links | Contact

Copy Right Issues © DhammaTalks.net